Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een toepassingsgebied van de haptonomie en kan ondersteuning bieden in deze fase.
Het is uniek omdat je gebruik leert maken van je eigen en elkaars voelend vermogen. De individuele vorm, samen met je partner, geeft ruimte voor goede afstemming op wensen en vragen.
Wanneer je baby in de buik voelbaar is, kun je al contact maken en een gevoelsband opbouwen. Het kind kent nog geen woorden, maar heeft wel weet van een taal. De taal van de tast.
Wanneer je een warme ontspannen hand op je buik legt roep je de baby als het ware naar je toe. Je kind zal hierop reageren door in de bolling van je hand te gaan liggen. Het kind wordt zo in tastbare vorm al welkom geheten. De begeleiding beoogt je ook gevoeliger te maken, zodat je de signalen van je kind en je eigen lichaam beter kunt verstaan.
Je leert je kind in het midden van je lichaam te dragen en op je veranderende lichaam te vertrouwen.
Ook is belangrijk hoe je met angst, pijn en de kracht van de weeën omgaat. Je partner leert jou te ondersteunen vooral bij het opvangen van de weeën. Je ervaart hoe je door middel van je lichaam te verzachten met de pijn kunt omgaan en ondanks de pijn toch de ruimte houden om je kindje straks geboren te laten worden. Veel aandacht is er voor jou, je partner en het samenzijn. Een bijdrage aan een goede basis.